Debat “Convertir el deute en vincle”

con No hi ha comentaris

Participants
Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH)
Trabensol
Cooperativa Obrera d’Habitatge d’El Prat
La Borda, Cooperativa d’Habitatge en Cessió d’Ús

Horari: Diumenge 25, 11.00h

Lloc: Fabra i Coats. Carrer de Sant Adrià 20, Sant Andreu, Barcelona

La Borda, durant la Fira d’Economia Social i Solidària 2015, plantegem un debat sobre les potències, límits, necessitats i desitjos d’aquelles iniciatives que volem reinventar, des de l’alegria de la cooperació i les relacions socials, la forma de propietat i accés a un bé tan imprescindible pel benestar col·lectiu com el de l’habitatge.

Dient que totes i tots som endeutats no aportem res de nou. Ja sigui en el cas de tota aquella gent que va contreure un deute hipotecari, o de la resta, que paguem amb les retallades i l’augment dels impostos el rescat dels bancs, aquí ningú se salva del deute.

El que potser si resulta més interessant dir és que, a tot el món, les resistències i alternatives al govern del deute han generat gran part dels moviments democràtics i cooperatius més importants. En certa manera, front al deute hipotecari i sobirà que milions de persones hem hagut d’afrontar en dècades recents i en el present, amb tots els efectes individualitzadors que aquesta situació té (patiment, desesperació i culpa augmentats per l’aïllament), han emergit noves maneres de vincular-se i fer front a la situació col·lectivament.

En aquest sentit, el dret a l’habitatge resulta un dels àmbits més significatius. La dificultat de poder accedir a un habitatge digne ha crescut de manera extraordinària. Si bé l’Estat espanyol no ha destacat mai per les polítiques socials d’habitatge, la manca de lloguer social i de preus accessibles cal atribuir-la avui al foment d’unes polítiques d’endeutament que han portat a la bancarrota a centenars de milers de persones. La creació de la Sareb o banc dolent resulta la culminació d’aquest procés. Aquesta entitat és avui la immobiliària més gran del món i gestiona un parc d’habitatges de dimensions tan descomunals que, com ha fet sempre el capitalisme, converteix l’abundància en escassetat.

En els darrers anys, però, per fer front a la situació d’emergència habitacional, s’han activat diferents iniciatives interessants. La PAH ha estat i és una comunitat exemplar per pensar una forma d’organització social transformadora del deute en vincle. Els centenars de desnonaments aturats, els ‘escraches’, els més de 2500 reallotjaments de l’Obra Social i la perseverança de la plataforma fins a aconseguir l’aprovació de la ILP catalana –contra la pobresa energètica i habitacional– han estat les eines d’una política feta per les i els de baix, que, a partir del 15M, s’escampà per tot el territori de l’Estat.

En paral·lel, hi ha hagut altres formes col·lectives d’entendre l’accés a l’habitatge. La normativa de cessió d’ús aprovada a Catalunya gràcies a la feina de Sostre Cívic resulta una aportació fonamental en aquest sentit. La novetat que aporta la cessió d’ús és que es pot entendre l’habitatge no com un bé que necessàriament, a títol individual, es compra, es ven o es lloga, sinó com un bé que es pot blindar a l’especulació i que pot ser de propietat col·lectiva.

L’exemple de Cal Cases funciona com un referent pioner de la cessió d’ús a nivell català. Però poc a poc estan sorgint més propostes a l’àmbit de la ciutat: al carrer Princesa, Sostre Cívic ha posat en marxa una promoció en cessió d’ús. A Can Batlló aviat hi veurem també la construcció d’un edifici amb 28 pisos que a dia d’avui està essent dissenyat i finançat col·lectivament per les i els integrants de la cooperativa La Borda. També, la històrica COV (cooperativa obrera de vivienda) d’El Prat s’està plantejant implementar la cessió d’ús per a noves promocions.

Però aquest model cooperatiu no acaba aquí. Existeix també un conjunt de cooperatives de persones que han autoorganitzat la seva vellesa per fer vida comunitària, compartint despeses i recursos per crear una alternativa al sistema residencial excloent o a l’obligació de les famílies –sobretot de les dones–, de fer front a les cures de la tercera edat. A Madrid, l’exemple de Trabensol mereix ser escoltat.

En tots els casos es tracta d’iniciatives que, per desenvolupar-se, necessiten de la col·laboració de totes i tots. Aquests exemples encarnen diferents estratègies de canvi que van molt més enllà de trobar una solució a problemes individuals o de col·lectius reduïts: en certa manera, la importància de l’existència d’aquests prototips està precisament en la possibilitat d’escalar-los, de que es puguin replicar amb altres exemples, quants més millor, doncs el coneixement generat en cada una d’aquestes experiències creix quan es comparteix.

Arribat aquest punt, la pregunta necessària a plantejar és sobre la sostenibilitat dels projectes, sobre la combinació de feina i diners que permet la realització dels mateixos. En aquest sentit, a banda de posar el cos per a que surtin, també resulta necessari parlar en primera persona d’estratègies de finançament que els fan possibles. Aquestes no es poden basar únicament en donacions, en caritat o en seguir col·laborant amb entitats bancàries que especulen amb les vides de la gent. Han d’apuntar cap a l’economia social i solidària, cap a una economia que posi la vida de les persones al centre.

A banda de l’auto-organització, el que tenen en comú la PAH i les cooperatives és el gest de convertir el deute –sobirà, hipotecari, individual– en vincle comunitari. Comencen a existir noves maneres d’imaginar, finançar, construir, gestionar i viure l’habitatge que apunten cap a un nou model de societat. Vincular-se vol dir contribuir a construir-lo i accelerar una transició de l’habitatge entès com a valor de canvi i especulació, a l’habitatge entès com a valor d’ús i dret humà.