Xerrada “Experiències internacionals de cooperativisme d’habitatge”

con No hi ha comentaris

borda-cartell-fesc

Us convidem a la xerrada que organitzem a la FESC 2016.

“Experiències internacionals de cooperativisme d’habitatge”

Participen: Pablo Caballero (Secretari general de FUCVAM, Uruguai) Henrik Gutzon (Geògraf urbà i cooperativista d’habitatge, Dinamarca)

Introdueix i organitza: La Borda

Col·labora: Pam a Pam

Dia i hora: dissabte 22 d’octubre a les 11.00.

Lloc: Sala Micaela Chalmeta, Fabra i Coats (c/Sant Adrià 20, metro L1, parada Sant Andreu).

 

La Borda: “Construïm habitatge per construir comunitat”

El 2016 hem vist repetidament el següent titular: “Màxim històric dels preus de lloguer a Barcelona”. Rècord anterior el 2008, abans de la crisi. Quan les butxaques estan més buides degut a l’ajustament estructural, màxim augment de les mensualitats. I continuem veient escenes de desnonaments amb Mossos armats. I la paraula gentrificació ja no sona a nom de tieta catòlica que cuina canelons cada diumenge: resulta cada cop més familiar per descriure la substitució als barris d’unes persones amb menys poder adquisitiu per altres amb diners. O dels habitatges populars per hotels. O de les magdalenes per cupcakes.

Si avui Narcís Oller hagués de reescriure L’escanyapobres (1884), l’obra seria un drama immobiliari. Avars i usurers actualitzats, això sí, rescatats per l’Estat i el mercat en un marc d’impunitat extraordinari per a la corrupció. Fins aquí res de nou sota el sol. No farem com si res. Volem recuperar la sobirania habitacional. Com ho fem? Va!

La principal diferència entre l’economia solidària i la capitalista està en que la primera és una economia de posar el cos, la segona una economia que fonamentalment te’l roba. Això s’entén bé mirant les línies comunes que travessen els paradigmes econòmics del feminisme, el buen vivir i el cooperativisme: al centre la sostenibilitat de la vida, la repartició de les tasques reproductives i les necessitats comunitàries. Necessitem fer política amb aquests principis ètics per frenar un capital que avança en direcció oposada. A La Borda ho estem intentant: “Construïm habitatge per construir comunitat”.

Enguany, a la FESC, convidarem a la cooperativa d’ajuda mútua FUCVAM (Uruguai) i el model danès Andel (Dinamarca) per conèixer-los de primera mà, ja que són els exemples més desenvolupats. Volem saber com han fet créixer l’auto-organització. Volem aprendre dels seus encerts i errors en la lluita de la vida contra el capital.