Hem iniciat les obres!!

con No hi ha comentaris

SEO_0997_00017

El 17 de febrer vam col·locar la primera fusta, al solar de Can Batlló, on es construirà l’edifici que ubicarà 28 pisos pels socis habitants, com ha destacat l’Helena Febrés, sòcia habitant i portaveu de La Borda. El solar ha estat cedit per 75 anys a la cooperativa i la propietat és col·lectiva, no individual. A més, tindrà la màxima qualificació verda o ecològica i, per això ja ha guanyat el premi europeu Producció Social de l’hàbitat 2016, que entrega l’organització Urbamonde.

Josep Maria Montaner, Regidor d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, va valora l’esforç comunitari, l’arrelament territorial i la vessant ecològica del projecte. A més, va insistir en què s’enceta un nou camí d’accés a l’habitatge que actualment es troba polaritzat entre la compra i el lloguer.

Ramon Paqual, de la cooperativa de serveis financers Coop57, va considerar el dia com a molt feliç i destaca que més enllà de les bondats del projecte, la pedagogia del mateix, explicar el model és un capital molt important. En Xavi Palos, de la Xarxa d’Economia Social i Solidària, XES, considera que el projecte sintetitza tots els valors de l’economia solidària i, en Jordi Soler, de Can Batlló que contribueix a la construcció d’un món paral·lel que substituirà a l’actual. Finalment, la Lali Daví, de la Fundació LaDinamo va destacar la importància de la replicabilitat arreu del territori i el fet que el model ja existeix amb èxit des de fa més de 50 anys a Uruguai i Dinamarca.

L’obra té un pressupost de gairebé 3 milions d’euros que aconseguirem a través de aportacions dels socis, un crèdit de Coop57 i una campanya de captació de socis i aportacions de capital i donacions i les obres estaran acabades l’abril de 2018.

L’edifici de La Borda és pioner en noves polítiques públiques d’habitatges pee al propi Ajuntament, que ha fet sortir a concurs set solars municipals per a la construcció d’edificis cooperatius amb característiques similars. També s’han activat altres col·lectius ciutadans que volen fer un projecte similar, com és el cas de la cooperativa de Vallcarca.

La Borda pretén garantir amb aquesta construcció l‘accés a un habitatge digne i assequible, desmercantilitzar l’allotjament per evitar usos especulatius, generar un procés col·lectiu de definició d’un nou model de producció, gestió i tinença de l’habitatge alternatiu, crear noves formes de convivència, de vincle i d’autoorganització comunitària, crear un model generalitzable en l’àmbit de l’habitatge públic, i, finalment, aprofitar el màxim els recursos existents i reutilitzar-los d’una forma ecològica i sostenible.